گنجینه - کتاب هفتم
به اهتمام دکتر محمدمهدی هراتی
شابک : 3-218-232-964-978
شومیز، رحلی؛ 108 ص
خرید نسخه الکترونیکی
فصلنامه گنجینه در صدد فراهم آوردن زمینههایی برای شناخت گنجینههای ارزشمند و مواریث بیبدیل هنرهای ملی ایرانی ـ اسلامی و روشنی بخشیدن به اندیشه و ذوق شیفتگان هنرهای سنتی است تا غبار فراموشی و نسیان را از چهره گهربار این گنج های شایان بزداید. تاکنون هشت شماره از این مجموعه چاپ و منتشر شده است. کتاب حاضر شمارۀ هفتم از فصلنامه گنجینه است و در بر دارندۀ ۹ مقاله علمی و هنری در حوزۀ معماری ایرانی است:
اولین مقاله با عنوان « مقابله با تهاجم معماری غرب و احیای بافتهای فرسوده سنتی» نوشتۀ دکتر حسین زمرشیدی است.
دومین مقاله تحت عنوان « مجموعه حضرت قیدار نبی (ع) در شهر خدا بنده »، مهدی بختیاری بر آن است تا با تاریخچه زمانی ظهور این فرم از معماری، عوامل مؤثر بر تکوین و توسعه آن و معرفی این مجموعه، شناختی دقیق تر و جامع تر از معماری اسلامی ایران به دست دهد.
«آرایه های مسجد گوگان » نوشتۀ دکتر شهرزاد ساسان پور عنوان سومین مقاله از این مجموعه است که به پژوهش میدانی دربارۀ مسجد جامع گوگان و تزیینات درون آن می پردازد.
مقاله چهارم با عنوان «بررسی ورودی امامزادهها و خانههای اصفهان » نوشتۀ هاجر بهار لوئی و حسن قاسمی نژاد به شناخت بهتر فضای ورودی برخی از بناهای عمومی و نیمه خصوصی معماری ایرانی و درک دقیقتر تناسب کارکردی این عنصر از بنا نسبت به سایر فضاهای بنا اختصاص دارد.
« فرهنگ همزیستی، شالوده هنر هخامنشی »، عنوان پنجمین مقاله و نوشتۀ رضا میرمبین است که میکوشد با طبقه بندی و تحلیل داشتههای هنری هخامنشیان و اقوام پیش از آنان در کنار یافته های نوین باستان شناسی و الواح مکشوفه، زوایای تاریک این همزیستی را روشن سازد.
مقاله ششم با عنوان «حمام شیخ بهایی» اثر فهیمه پیرستانی و فرشید شریف زاده نیز پژوهشی بر روی این بنا با هدف معرفی و شناخت حمام شیخ بهایی و شخصیت ارزندۀ خالق این اثر است.
در مقاله هفتم با عنوان «بررسی تصویری دیوار نگاره در امامزادههای اصفهان »، نویسنده، زینب رجبی، ضمن معرفی امامزادههای مذکور، دیوارنگارههای آنها را مورد مطالعه و بررسی قرار داده است.
«جلوههای نگارگری و معماری سنتی در نقاشی دیواری معاصر» از همین نویسنده نیز اشاره اجمالی به تاریخ دیوارنگاری و ویژگیهای هنر نگارگری اسلامی ایران است و به بررسی چگونگی وضعیت دیوارنگاره های موجود در شهر تهران اختصاص دارد.
در آخرین مقاله این مجموعه با عنوان «اسناد تاریخی طراحی های پاسکال کوست و اوژن فلاندن»، نوشتۀ دکتر فرهاد تهرانی، مهندس آتوسا مهرتاش و مهندس فاطمه دروار، نویسندگان به ارائه این اسناد و مقایسه تطبیقی موارد مشابه در طراحی های پاسکال کوست و اوژن فلاندن از بناهای ایران پرداختهاند.
|